Switch Language

Cardiovasculair

Voorkamerfibrillatie

Ongeveer 1 op de 5 gevallen van ischemische beroertes wordt veroorzaakt door voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende aanhoudende hartritmestoornis.

Bent u een zorgprofessional?

Registreer om relevante informatie van Bayer te
ontvangen

Log in of registreer eenmalig in slechts 1 minuut 

Registratie helpt u:

  • Toegang te krijgen tot meer HCP-informatie

  • Relevante patiënten-casussen te onderzoeken

  • Met het abonneren op aankomende trainingen en evenementen

  • Nuttige materialen te downloaden

Wat is een beroerte?

Beroertes worden ingedeeld in twee grote categorieën: hemorragische beroerte en ischemische beroerte. Hemorragische beroertes worden veroorzaakt door een scheur in een bloedvat die leidt tot een bloeding in de hersenen. 85% van alle beroertes zijn echter ischemische beroertes en die worden veroorzaakt door een onderbreking van de bloedtoevoer naar de hersenen als gevolg van een blokkade, zoals een bloedklonter. Als het bloed de hersenen niet kan bereiken, sterven er hersencellen af door een tekort aan zuurstof.

Een beroerte kan leiden tot ernstige bewegingsbeperkingen, verlamming, verlies van spraak of zicht. Die gevolgen kunnen permanent aanhouden, of zelfs tot de dood leiden.
Ongeveer 1 op de 5 gevallen van ischemische beroertes wordt veroorzaakt door atriumfibrilleren, de meest voorkomende aanhoudende hartritmestoornis.

Wat is een voorkamerfibrillatie?

Bij VKF trekken de bovenste hartkamers (de boezems of atria) onregelmatig samen. Als gevolg daarvan ledigen de boezems zich niet volledig en stroomt het bloed niet zoals het hoort, waardoor er zich bloedklonters kunnen vormen. Die bloedklonters kunnen loskomen en in de hersenen terechtkomen, wat tot een beroerte leidt.

 

Er wordt voorspeld dat het aantal mensen met AF tegen 2050 met een factor van ongeveer 2,5 zal toenemen als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en de verbeterde overleving na aandoeningen die de vatbaarheid voor AF verhogen, zoals een hartaanval. Mensen met AF lopen 5 keer meer risico om een beroerte te krijgen dan mensen zonder AF.

 

Na een met AF samenhangende beroerte heeft de patiënt 50% kans om binnen een jaar te sterven.

Er bestaan verschillende geneesmiddelen die de vorming van bloedklonters bij patiënten met AF remmen om zo beroertes te voorkomen. Bayer biedt zo’n product aan waar die patiënten baat bij kunnen hebben. Het is belangrijk dat artsen en patiënten alle beschikbare behandelingsopties bespreken zodat de patiënt de medicatie krijgt die het best geschikt is voor hem / haar.

 

 

Uw partner in cardiovasculair

Bent u een zorgprofessional? Log in of registreer om meer relevante content in cardiovasculair gebied te bekijken.

Log in / Registreer (HCP only)