Switch Language

Cardiovasculair

Diep Veneuze Trombose en Longembolie

Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in een van de aderen die het bloed naar het hart transporteren en vanaf het hart naar de longen. Dit heet een diep veneuze trombose.

Bent u een zorgprofessional?

Registreer om relevante informatie van Bayer te
ontvangen

Log in of registreer eenmalig in slechts 1 minuut 

Registratie helpt u:

  • Toegang te krijgen tot meer HCP-informatie

  • Relevante patiënten-casussen te onderzoeken

  • Met het abonneren op aankomende trainingen en evenementen

  • Nuttige materialen te downloaden

Wat is trombose?

Bij trombose vormt zich een bloedklonter in een bloedvat, waardoor het een verstopping veroorzaakt van een ader (veneuze trombose) of slagader (arteriële trombose). In de EU overlijden er meer mensen aan een trombose dan aan aids, borstkanker, prostaatkanker en verkeersongevallen samen.

Veneuze en arteriële trombo-embolie leiden tot een aantal ernstige en levensbedreigende aandoeningen:

  • Veneuze trombo-embolie (VTE) is wereldwijd de op twee na meest voorkomende cardiovasculaire aandoening en de vaakst voorkomende vermijdbare oorzaak van overlijden in het ziekenhuis. VTE omvat twee aandoeningen: diepe veneuze trombose (DVT) en longembolie (LE). Bij DVT vormt zich een bloedklonter in de aders die diep in de spieren liggen, bijvoorbeeld in de benen of het bekken. Als (een deel van) die klonter loskomt, in de longen terechtkomt en daar een bloedvat verstopt, spreken we van een LE, een aandoening die snel dodelijk kan aflopen.
  • Mogelijke symptomen van een DVT zijn: pijn, zwelling, roodheid van de getroffen zone, meestal in het been; daarnaast kan de huid warm aanvoelen. Symptomen van een LE zijn: acute kortademigheid, pijn in de borstkas, snelle hartslag, en soms ophoesten van bloed
  • Een arteriële trombo-embolie treedt op als de zuurstofrijke bloedstroom van het hart naar een ander deel van het lichaam (via een slagader) onderbroken wordt door een bloedklonter. Als dat gebeurt in een slagader die bloed naar de hersenen voert, kan dat tot een beroerte leiden, een complicatie die ernstig invaliderend of dodelijk kan zijn. Als het in een hartslagader gebeurt, kan dat leiden tot een acuut coronair syndroom (ACS), dat aandoeningen als een myocardinfarct (hartaanval) en instabiele angor omvat
     

De ziekte en sterfte door veneuze en arteriële trombo-embolie neemt toe, en die aandoeningen vereisen een actieve of preventieve behandeling als we mogelijk ernstige of fatale gevolgen voor de patiënt willen vermijden. Bayer biedt een product aan waar dergelijke patiënten baat bij kunnen hebben. Het is belangrijk dat artsen en patiënten alle mogelijke behandelingsopties bespreken, zodat de patiënt de medicatie krijgt die het best geschikt is voor hem of haar.

Uw partner in cardiovasculair

Bent u een zorgprofessional? Log in of registreer om meer relevante content in cardiovasculair gebied te bekijken.

Log in / Registreer (HCP only)